Goed nieuws: China legt ivoorhandel aan banden

april 2, 2017

Goed nieuws vanuit China! Waar men eind vorig jaar (op CITES*) al aankondigde de ivoorhandel in 2017 te willen verbieden, neemt men nu de eerste stappen in uitvoeren van dit plan. Dit is natuurlijk fantastisch nieuws voor onder andere de olifanten en de neushoorns! Deze prachtige dieren hebben enorm te leiden onder grootschalige jacht.

 

Waarom kopen mensen nog ivoor?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen nog ivoor kopen. Met name in China, de Filipijnen en Vietnam (maar ook de Verenigde Staten) geldt ivoor als een symbool van status en rijkdom. Daarom bestaat er nog steeds aanzienlijke vraag naar dergelijke producten, met name in de benoemde landen. China is daarbij met 70% de grootste afnemer. En dat is best treurig als je daar olifanten en neushoorns voor gaat doden.

scrimshaw-382535_1280

 

De aanloop naar het verbod

Eind 2016 vond de 17e Conference of Parties van CITES plaats. CITES is een samenwerkingsverband tussen verschillende overheden met als doel om er voor te zorgen dat de handel in plant- en diersoorten het voortbestaan van deze soorten niet in bedreigt. Op een enkel land na (Westelijke Sahara, Turkmenistan, Noord Korea en Zuid Soedan) is de hele wereld aangesloten bij dit verbond.

 

Tijdens de 17e conferentie zijn diverse maatregelen getroffen om bedreigde plant- en diersoorten (zoals het schubdier, leeuwen, haaien & roggen) te beschermen. Op deze laatste conferentie maakte China bekend de handel in ivoor in eigen land te gaan verbieden. De impact hiervan is groot, aangezien China de grootste afnemer is van ivoor. Afgelopen week werd bekend dat China inmiddels de eerste stappen zet door diverse ivoorfabrieken en winkels te sluiten. Eind 2017 verwacht China dat het verbod volledig doorgevoerd is.

 

Het effect?

Wat de effecten zijn op de jacht is nog even gissen. De vraag is namelijk wat de impact van dit verbod is op de illegale handel. Deze floreert in andere landen en door het verbod kan de prijs (op de zwarte markt) stijgen, wat een toename in de jacht kan betekenen. De stap van China is echter een goede en onderstreept de ontwikkeling die het land doormaakt.

 

 * Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora.

 

 

Bronnen:

http://www.nationalgeographic.nl/artikel/waarom-kopen-mensen-nog-ivoor

http://www.metronieuws.nl/nieuws/buitenland/2017/03/china-roept-ivoorhandel-halt-toe-olifanten-gered

https://www.theguardian.com/environment/blog/2016/oct/05/the-seven-big-decisions-made-at-the-cites-global-wildlife-summit

https://www.cites.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *