€250,00 naar Australië; bosbranden kosten ruim 1 miljard dieren het leven.

januari 8, 2020

Al sinds september wordt Australië geteisterd door enorme bosbranden. De bosbranden hebben reeds aan 24 mensen het leven gekost, hebben 1.400 woningen verwoest en mogelijk aan meer dan 1 miljard dieren het leven gekost. Een gebied groter dan Nederland is inmiddels in de as gelegd. Dat zijn schokkende cijfers.

Donatie

Om de getroffen dieren in Australië te helpen, hebben we vanuit de Stichting (inclusief een eigen bijdrage) €250,00 gedoneerd aan het Wereld Natuur Fonds, die hiervoor een speciale actie hebben opgezet. Deze actie richt zich specifiek op het herstel van de natuurlijke omgeving van koala’s en de zorg voor getroffen dieren.

De bosbranden woeden in alle hevigheid verder. Hoewel de temperatuur enigszins is gedaald en er zelfs wat regen viel, is er weer een hittegolf in aantocht in de getroffen gebieden. Het drama blijft naar alle waarschijnlijkheid wel even voortduren. De impact op de natuur zal daardoor alleen maar groeien.

Natuur onder druk

De bosbranden hebben een enorme invloed op de natuur. Australische ecologen schatten dat er inmiddels ruim een miljard dieren (zoogdieren, vogels en reptielen) zijn omgekomen in de vuurzee. De hartverscheurende beelden van koala’s circuleren op het internet en brengen (gelukkig) een stroom van steun op gang.

En die steun is ook hard nodig. Organisaties die zich inzetten voor het redden, opvang en zorg van getroffen dieren kunnen de hulp echt hard gebruiken.

Deze branden kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor bepaalde soorten. Sommige zeldzame dieren leven namelijk in een betrekkelijk klein gebied en zijn dus extra kwetsbaar voor dergelijke rampen. Wat de impact hiervan op deze soorten is, is nu helaas nog niet bekend.

Duizenden koala’s zijn reeds om het leven gekomen.

Klimaatverandering

Hoewel klimaatexperts melden dat de omvang van de branden mede wordt veroorzaakt door een veranderend klimaat, wil de Australische regering haar softe beleid tegen klimaatverandering niet aanpassen. Uit onderzoek van verschillende instanties onder 57 landen naar klimaatbeleid, scoort Australië het slechtst. Dit softe beleid is niet geheel vreemd, aangezien Australië een grote steenkoolindustrie heeft en relatief hoge CO2 uitstoot.

Of de regering nog tot andere inzichten zal komen is maar de vraag. Australië is, ook buiten deze regering om, vrij conservatief als het gaat om haar beleid omtrent klimaatverandering. Ook op internationale conferenties stelt Australië zich erg passief op om haar eigen economische belangen te beschermen.

De vraag die hierbij boven komt drijven is; hoe lang houdt Australië dit vol.

Klopt het dat?

Er circuleren op internet wel wat verhalen die even in het juiste perspectief geplaatst moeten worden, voordat deze (milde) vorm van fake news zijn eigen leven gaat leiden.

Stelling: de natuur zal zich weer snel herstellen na de natuurbranden.
Antwoord: deels juist. De natuur zal zich inderdaad herstellen, maar hoe intenser de branden, hoe meer tijd de natuur nodig zal hebben. Ook zijn bepaalde diersoorten heel erg gebonden aan specifieke gebieden die nu getroffen worden. Het is maar de vraag of deze soorten de bosbranden gaan overleven. Een voorbeeld hiervan is de southern brown bandicoot.

Stelling: niet klimaatverandering, maar brandstichting is de oorzaak van deze branden.
Antwoord: deels juist. Ja, een deel van de bosbranden is veroorzaakt door brandstichting. Ook onzorgvuldigheid en een blikseminslag kunnen bosbranden veroorzaken. Echter maakt klimaatverandering het gebied, door extreme droogte, veel kwetsbaarder voor bosbranden. De branden die dan uitbreken zijn ook veel intensiever.