Diersoort uitgelicht: Schubdier (Februari 2017)

februari 25, 2017

29883052795_1b10e82c61_b

Dit bedreigde dier spreekt misschien niet zo tot de verbeelding als een olifant, tijger of de blauwe vinvis, maar dit prachtige (enigszins prehistorisch uitziend) diertje verkeert in serieuze problemen. Het schubdier is mogelijk het meest gestroopte dier op aarde…

 

Facts

Naam: Schubdier

Latijnse naam: Pholidota manidae

Lengte: 30 tot 100 cm

Leefgebied: bossen en savannes in Azië en Afrika,

Draagtijd: 70 tot 140 dagen, afhankelijk van het soort,

Aantal jongen: Bepaalde soorten 1, andere 1 tot 3,

Leeftijd: Onbekend, in gevangenschap tot wel 20 jaar

Beschermingsstatus: Kwetsbaar

 

Leefwijze

Het schubdier is een prachtig dier bedekt met een sterk pantser van (scherpe) schubben. Het dier komt voor in zowel Afrika als Azië, waar ze (afhankelijk van het soort) zowel in bossen als op savannes leven. Het dier is vooral in de nacht actief, waarbij het op zoek gaat naar insecten om op te eten. Per nacht moeten ze ongeveer 140 tot 200 gram eten om te overleven.

 

Het schubdier is dus uitgerust met een sterk pantser van schubben. Wanneer er gevaar dreigt, rolt het dier zich op als een soort bol. Zo kan een roofdier niet bij de zachte delen komen en heeft het schubdier een kans te ontsnappen. Het dier heeft slechte ogen en moet vooral vertrouwen op een goed gehoor en een sterke reuk. Met deze zintuigen spoort het schubdier naar insecten die verborgen zitten onder de grond of achter het schors van bomen. Met een paar sterke voorpoten probeert het schubdier bij de insecten te komen, om ze vervolgens met zijn lange tong naar binnen te werken.

 

Doorgaans leven de dieren een eenzaam bestaan, maar eens per jaar gaan de vrouwtjes op zoek naar de mannetjes. Het mannetje laat met behulp van urine of uitwerpselen geuren achter om de zoektocht te vereenvoudigen. Wanneer het mannetje concurrentie heeft, gebruikt deze zijn staart om met zijn rivaal te vechten. Een zwangerschap van het vrouwtje levert doorgaans 1 jong op bij de Afrikaanse soorten en 1 tot 3 bij de Aziatische soorten.

 

Hoe oud schubdieren kunnen worden, is niet exact bekend. In gevangenschap worden ze wel 20 jaar oud.

29390603130_b2e5718926_b
Een schubdier in defensieve houding

Wist je dat…

…schubdieren ook wel Pangolin worden genoemd? Pangolin betekent zoiets als “iets wat oprolt”.

…schubdieren een tong hebben die langer is dan hun gehele lichaam?

…in de afgelopen 10 jaar waarschijnlijk meer dan een miljoen schubdieren zijn gedood voor hun vlees en schubben?

…ze niet alleen hun pantser gebruiken om zichzelf te beschermen, maar ze ook ontzettend kunnen stinken?

…wanneer een roofdier een schubdier oppakt, het nare snijwonden kan oplopen door de scherpe randen van de schubben.

…zelfs een leeuw vaak niet weet wat het met een schubdier aan moet? Ze komen niet door het pantser heen.

…je in Zimbabwe 9 jaar gevangenisstraf kunt krijgen als je een schubdier in je bezit hebt?

 

20.0

Het schubdier heeft de twijfelachtige eer het meest gestroopte dier op aarde te zijn. Er is een grote vraag naar de vlees en de schubben van het dier . Volgens sommige mensen bevatten de schubben van dit prachtige dier een soort medicinale werking. Best gek, aangezien de schubben van hetzelfde materiaal zijn als onze nagels. Eet die dan lekker op zou je zeggen.

Onlangs werd in Thailand een vracht illegale schubben ontdekt. Het totale gewicht van deze schokkende vondst; ruim 3.000 kilo. Hier zijn duizenden schubdieren voor gedood.

Sinds 2016 heeft CITES het schubdier op de zogenaamde bijlage I gezet, waardoor internationale handel in dit dier verboden is.

 

In een artikel uit 2007 in The Guardian omschreef een kok uit China hoe ze met deze dieren te werk gaan.

“We keep them alive in cages until the customer makes an order. Then we hammer them unconscious, cut their throats and drain the blood. It is a slow death. We then boil them to remove the scales. We cut the meat into small pieces and use it to make a number of dishes, including braised meat and soup. Usually the customers take the blood home with them afterwards.”

 

Dit is simpelweg verschrikkelijk en past volgens ons niet in deze wereld. Daarom zetten wij ons in om ook deze dieren te beschermen. Ook zij hebben recht op een veilige leefomgeving.

 

29681414615_2755904ff4_b

 

Bronnen

https://www.wnf.nl/dieren/dierenbieb-zoogdieren/schubdieren.htm

http://www.telegraph.co.uk/science/2016/03/15/pangolins-13-facts-about-the-worlds-most-hunted-animal/

https://en.wikipedia.org/wiki/Pangolin

25 Facts About Pangolins!

https://www.piepvandaag.nl/negen-jaar-cel-bezit-schubdier/

http://www.thestandard.com.hk/section-news.php?id=179221