Diersoort uitgelicht: Reuzenpanda (April 2017)

mei 7, 2017

Enkele weken geleden werd het nieuws in Nederland gedomineerd door een unicum; de komst van twee reuzenpanda’s naar Nederland. Het dier staat symbool voor het beschermen van de natuur (o.a. het logo van het Wereld Natuur Fonds). Maar wat weten we eigenlijk over dit dier?

 

Facts

Naam: Reuzenpanda

Latijnse naam: Ailuropoda melanoleuca

Lengte/hoogte: tot 190 cm lang en 70 cm schofthoogte

Gewicht: vrouwtjes tot ongeveer 100 kilo, mannetjes tot 125 kilo

Leefgebied: centraal zuid China

Draagtijd: 4 tot 5 maanden

Aantal jongen: meestal 1, soms 2

Leeftijd: 10 tot 15 jaar in het wild, tot wel 30 jaar in gevangenschap

 

Met zijn herkenbare kleuren is de panda één van de meest iconische dieren.
Met zijn herkenbare kleuren is de panda één van de meest iconische dieren.

 

Uiterlijk

De reuzenpanda is, zoals uit bovenstaand plaatje blijkt, hoofdzakelijk zwart met wit gekleurd. De kop van het dier is vrij breed, waarmee het afwijkt van andere beersoorten die doorgaans een smalle kop hebben. Hoewel de reuzenpanda een roofdier is, zijn haar tanden aangepast op het eten van bamboe. De vacht van het dier is vrij dik, aangezien het in koudere gebieden leeft op iets grotere hoogte. De voorpoten van de reuzenpanda zijn vrij klein, maar erg sterk om bijvoorbeeld te grijpen.

 

Leefwijze

De panda is in veel opzichten bijzonder. Hij leeft voornamelijk op de grond, al kan de beer redelijk klimmen. Hier dier slaapt wel in een boom en gebruikt een boom soms om te schuilen tegen de regen. Net als de ijsbeer leeft ook de reuzenpanda doorgaans alleen. Hoewel de reuzenpanda voor oorsprong een roofdier is, is het dier te traag om welk dier dan ook te vangen. Daarom is het gespecialiseerd in het eten van bamboe, dat niet wegrent. Hoewel een panda lief en schattig oogt, kan deze ook voor de mens gevaarlijk zijn als de panda in het nauw wordt gedreven. Met zijn sterke kaken kan hij botten verbrijzelen.

 

Zoals gezegd leeft de Panda hoofdzakelijk van bamboe. Bamboe (en dan met name de houten delen) bevat weinig voedingsstoffen, daarom eten ze hoofdzakelijk de groene delen. Ze moeten echter veel eten om te overleven. Een panda brengt de meeste tijd in een dag dan ook etend door. Panda’s zijn daarom ook gevoelig voor voedselschaarste (door bijvoorbeeld sneeuwval), iets wat fatale gevolgen kan hebben. Wanneer ze andere producten zoals vlees, vis of ei vinden, zullen ze ook dat consumeren.

 

Hoewel de panda’s solitair leven, zoeken de mannetjes in de paartijd de vrouwtjes op. De paartijd duurt slechts enkele dagen, daarna jaagt het vrouwtje het mannetje weer weg. De jongen van de panda zijn bij geboorte bijzonder klein en kwetsbaar. Ze lijken dan ook niet op een kleine versie van een beer, maar eerder op een worm. De moeder zorgt tot ongeveer 2 jaar voor haar jong, voordat deze zijn/haar eigen weg zoekt. Daarna begint het vrouwtje weer vruchtbaar te worden.

 

Een panda aan de bamboe
Een panda aan de bamboe

 

Wist je dat…

…ook de panda het moment van bevruchting kan sturen? Zo kan ze enigszins plannen dat de kleine in gunstige tijden wordt geboren,

…wanneer een panda twee jongen krijgt, de moeder één uitkiest om op te voeden,

…panda’s wel tot 28 kilo poep produceren per dag,

…de panda een erg kleine penis heeft, waardoor paren soms moeilijk is,

…panda’s 14 tot 16 uur per dag bezig zijn met het eten van bamboe.

 

Beschermingsstatus – kwetsbaar

De panda is het symbool van bedreigde diersoorten geworden. De beschermingsstatus is kwetsbaar voor uitsterven. Lang was de status van de panda bedreigd, maar die is onlangs aangepast naar kwetsbaar. De belangrijkste bedreiging van de panda was het verdwijnen van haar natuurlijke leefomgeving en voedselbronnen, met name door oprukkende landbouw in China. Maar ook de jacht (in tijden van hongersnoden) heeft zijn tol geëist.

 

In de jaren 70 werd het aantal panda’s geschat op ongeveer 1.000. Gelukkig heeft China de nodige maatregelen genomen om dit mooie dier te beschermen en zitten de aantallen weer in de lift. Dat is ook de reden geweest dat de beschermingsstatus iets is afgezwakt. Op dit moment worden de aantallen geschat tussen de 1.800 en 3.000. Ze blijven kwetsbaar en verdienen nog steeds de nodige aandacht.

 

Bronnen

http://wwf.panda.org/what_we_do/endangered_species/giant_panda/panda/how_many_are_left_in_the_wild_population/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Reuzenpanda

https://www.factretriever.com/giant-panda-facts

http://news.nationalgeographic.com/news/2015/03/150302-giant-pandas-animals-science-conservation-china/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *