Een kerstproject: bloemen voor Skrok!

december 4, 2019

Eerder dit jaar hebben we al wat mooie projecten gesteund voor Natuurmonumenten; ‘s Graveland (Bloemenweide) en Tiengemeten (een eiland in het Haringvliet). Zo vlak voor de kerst vestigen we ons aandacht op een nieuw project voor Natuurmonumenten: het inzaaien van een bloemenveld op Skrok!

Skrok is een natuurgebied in Friesland, ergens tussen Bolsward en Leeuwarden. Het is een gebied waar veel weidevogels rust zoeken en op zoek gaan naar voedsel. Naast smienten en wintertalingen is ook de grutto een vogel die hier veel te vinden is. Dit maakt het tot een zeer waardevol, maar toch onbekend gebied.

De grutto broedt eigenlijk alleen in Nederland. Daarom is de natuur in Nederland cruciaal voor het voortbestaan van deze mooie vogel.

Om de lokale soorten (waaronder de grutto) de ondersteunen, wil Natuurmonumenten een bloemenveld inzaaien op Skrok. Dit bloemenveld gaat niet alleen de natuur nog mooier maken, maar trekt ook veel insecten aan. Op deze manier wordt de voedselketen in dit gebied versterkt. Dit helpt weer de soorten die hoger in de voedselketen staan, zoals de grutto. Dit project gaat dus bijdragen aan de instandhouding van dit kostbare stuk natuur in Friesland.

Komend voorjaar gaan de werkzaamheden beginnen. Niet alleen worden de bloemen ingezaaid, maar ook wordt het gebied verder ontwikkeld om de natuur en mensen meer samen te laten komen. Een heel mooi en waardevol project dus.

Voor dit project hebben we ongeveer €1.000 nodig. Van onze opdrachtgevers en een paar mooie losse donaties, hebben we reeds €650 binnen. We zoeken dus nog €350,00. Wil je graag een bijdrage leveren aan dit project? Doneer dan aan onze stichting via het rekeningnummer: NL04 RABO 0311 4332 27 (zie ook de pagina doneren). Via iDeal kan helaas nog niet.

De kleine vos, een kleine vlinder die ook in dit gebied te vinden is.

We kunnen helaas niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het beschermen van insecten is. Ze vormen de basis van de voedselketen en daarom zijn ze essentieel voor het leven op aarde. We zien ze echter snel over het hoofd en ze krijgen nog onvoldoende de waardering die ze verdienen. En dat kan een hele kostbare fout worden, ook voor de mensheid.