Diersoort uitgelicht: de Karetschildpad (juni)

juli 17, 2017

We hebben inmiddels diverse bedreigde diersoorten beschreven, maar we zijn nog niet de zee in geweest. Vandaar doen we dat wel; we kijken naar één van de meest bedreigde diersoorten op aarde; de karetschildpad. Helaas zijn er niet veel foto’s van dit prachtige dier die gratis beschikbaar zijn, dus gebruiken we foto’s van de zeeschildpad in het algemeen.

 

Facts

Naam: Karetschildpad

Latijnse naam: Eretmochelys imbricata

Lengte: tot ongeveer 1 meter

Gewicht: gemiddeld 80 kilo

Leefgebied: Grote Oceaan, Indische oceaan en Atlantische oceaan

Aantal eieren: 140 stuks die na ongeveer 2 maand uitkomen

Leeftijd: 30 tot 50 jaar.

 

Een zeeschildpad in volle glorie

 

Uiterlijk

De karetschildpad lijkt veel op haar soortgenoten van de zeeschildpadden. Het onderscheid zit hem vooral in de bek van het dier, dat lijkt op de snavel van een havik. In het Engels heet dit dier dan ook “Hawksbill sea turtle”. Een ander kenmerk wat de karetschildpad onderscheidt van de andere soorten is het schild. Het schild is relatief plat en de hoornschilden overlappen elkaar.

Daarnaast zijn de voorpoten van de schildpad vrij lang in vergelijking met de achterpoten. De voorpoten worden gebruikt om kracht te zetten tijdens het zwemmen, de achterpoten om te sturen.

Qua kleuren is het schild overwegend donkerbruin/groen. Op de kop en poten heeft het dier donkere schubben, terwijl de huid verder vrij licht gekleurd is.

 

Leefwijze

Het leven van de karetschildpad is eigenlijk op te delen in 3 fasen. De eerste fase omvat de tijd waarin de schildpad nog jong, klein en kwetsbaar is. Van het moment dat het dier uit het ei komt tot het moment dat ze ongeveer 20 centimeter is. In deze tijd zijn ze het kwetsbaarst voor roofdieren; vogels, vissen, ratten, krabbel, mieren, bijna alles is een gevaar. Ze blijven dichtbij de oppervlakte, omdat ze niet (goed) kunnen duiken. Ze leven hier vooral van planten.

 

Wanneer ze iets groter zijn, vertrekken ze naar de foerageergebieden (koraalriffen) waar ze een groot deel van hun leven door zullen brengen. Het dieet van de karetschildpad verandert dan ook, men breidt het dieet uit met meer dierlijk voedsel; sponzen, vissen, krabben, kreeften, kwallen en anemonen. Dan komt een scherpe en krachtige bek goed van pas.

 

Wat daarna volgt is de fase waarin de schildpad geslachtsrijp wordt. Het is niet exact bekend wanneer een karetschildpad geslachtsrijp is. Schattingen lopen uiteen van 10 tot 30 jaar. Het proces van voortplanten is natuurlijk legendarisch. Nadat de dieren in ondiep water gepaard hebben, komt het moment dat eieren gelegd moeten worden. Vaak gebeurt dit op het strand waar het vrouwtje ooit geboren is. Midden in de nacht kruipen grote aantallen schildpadden aan land, graven een kuil en leggen de eieren. Wanneer de kuil gedicht is, kruipen de dieren terug naar zee en worden de jongen aan hun lot overgelaten. Een vrouwtje paart ongeveer eens per 2 tot 4 jaar, maar legt per keer wel meerdere nesten aan.

 

Na 8 tot 11 weken, midden in de nacht, kruipen de schildpadden uit hun ei. Wanneer ze zichzelf hebben uitgegraven, volgen ze het licht van de maan naar de zee. Hier schuilt gelijk een groot risico, want als het strand aan een sterk verlichte straat ligt, verplaatsen ze zich massaal naar de stad met alle gevolgen van dien. Als ze in zee terecht zijn gekomen, begint hun solitaire en uitdagende leven. Veel kleine schildpadden zullen niet volwassen worden.

 

Een zeeschildpad op een (ietwat dood) koraalrif

 

Wist je dat…

…karetschildpadden soms met andere soorten zeeschildpadden paren wanneer er geen andere partners zijn?

…naar schatting slechts 1 op de 1000 karetschildpadden volwassen wordt?

…dit mooie dier een snelheid van 24 km/u kan halen, waar een Olympische zwemmer tot ongeveer 8 km/u komt?

…ze soms enorme trektochten maken? Er is een vrouwtje bekend dat in 11 maanden tijd bijna 3.600 kilometer aflegde.

…ze meestal 140 eieren per nest leggen en dat tot wel 4 keer in een periode van twee weken.

 

Beschermingsstatus – kritiek

Dit prachtige dier behoort tot de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Door de trage en risicovolle voortplanting en de vele bedreigingen vanuit de mens, is de populatie in de afgelopen eeuw met ongeveer 80% gedaald. Het exacte aantal overgebleven exemplaren is lastig in te schatten. Het aantal broedende vrouwtjes wordt geschat op zo’n 8.000. Het totaal aantal karetschildpadden wordt geschat op zo’n 20.000.

 

Zoals gezegd kent het voortbestaan van deze dieren veel bedreigingen. De eieren worden nog veel gegeten, het vlees is populair in bepaalde landen, de prachtige schilden worden veelvuldig verhandeld, ze raken verstrikt in visnetten en zoals eerder gezegd sneuvelen veel jongen door lichtvervuiling van steden aan de stranden waar ze nestelen.

 

Gelukkig worden wel de nodige maatregelen genomen om deze schildpad te helpen. Het is verboden om de dieren lastig te vallen, te vangen en te doden. Ook mogen producten van de karetschildpad niet geïmporteerd of geëxporteerd worden. Helaas worden er nog wel petities ingediend om het dier van de lijst beschermde dieren af te halen. Gelukkig zijn al die verzoeken tot op heden afgewezen.

 

Bronnen

http://www.nationalgeographic.com/animals/reptiles/h/hawksbill-sea-turtle/

https://www.nwf.org/Wildlife/Wildlife-Library/Amphibians-Reptiles-and-Fish/Sea-Turtles/Hawksbill-Turtle.aspx

https://en.wikipedia.org/wiki/Hawksbill_sea_turtle

http://www.seeturtles.org/hawksbill-turtles/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *