Diersoort uitgelicht: de Californische condor (mei)

juni 18, 2017

Niet het meest bekende dier uit deze reeks, maar wel een hele bijzondere; de Condor. In deze reeks kijken we in het specifiek naar de Californische condor, één van de grootste vogels op aarde en ze was bijna uitgestorven door menselijk toedoen.

 

Facts

Naam: Californische condor

Latijnse naam: Gymnogyps californianus

Lengte/hoogte: spanwijdte tot wel 3 meter (!)

Gewicht: tot ongeveer 12 kilo

Leefgebied: het westen van de VS, met name rond Californië

Broedtijd: 53 – 60 dagen, 1 ei om het jaar

Aantal jongen: 1

Leeftijd: tot wel 60 jaar

 

california-387356_1280

 

Uiterlijk

De condor is een erg indrukwekkende vogel die een enorme omvang kan bereiken. Een volwassen condor kan een spanwijdte hebben van wel 3 meter. De veren van deze gierachtige zijn doorgaans zwart, waarbij allen de veren aan de onderkant van de vleugels wit zijn. De kop van deze vogel is kaal, iets wat erg praktisch is bij het eten van kadavers.

 

Leefwijze

De condor brengt veel tijd al zwevend door, waarbij het dier op zoek is naar kadavers om te eten. Ze kunnen kilometers vliegen zonder ook maar een keer met de vleugels te slaan. Ze kunnen hierbij hoogtes bereiken van ruim 4,5 kilometer. Vanaf die hoogtes gaan ze op zoek naar een karkas om van te eten. Een karkas vinden ze vooral door andere aaseters of roofdieren op te sporen. Eenmaal geland, jagen ze meestal de overige dieren weg en beginnen ze met eten. De hoogst geplaatste dieren eerst, de laagst geplaatste dieren volgen later.

 

Wanneer ze niet op zoek zijn naar voedsel, brengt het de tijd veelal door op een klif. Vanaf de klif is het relatief eenvoudig om op te stijgen, iets wat wel gewenst is, aangezien het dier niet over hele sterke vleugels beschikt. Wanneer een condor op een klif zit, brengt zij veel tijd door met het schoon houden van de veren. Geen overbodige klus wanneer je je hoofd soms diep wegstopt in een lijk.

 

Vanaf 6 jaar is de condor geslachtsrijp en gaat de condor op zoek naar een partner. Als het dier een partner vindt, maken ze samen een eenvoudig nest. Ze leggen één ei, waar ze ongeveer 60 dagen op broeden. Mochten ze het ei of jong verliezen, dan kunnen ze nog een ei leggen. Wanneer het jong tussen 5 en 6 maand oud is, leert het vliegen. In het tweede jaar worden ze zelfstandig, waarna de ouders beginnen aan een nieuw nest. De condor kan tot wel 60 jaar oud worden.

 

De Condor kan een spanwijdte van ruim 3 meter bereiken (foto is Andes Condor)
De Condor kan een spanwijdte van ruim 3 meter bereiken (foto is Andes Condor)

 

Wist je dat…

…er in 1987 wereldwijd slechts 22 Californische condors leefden?

…de hoofdhuid van de Californische condor kan van kleur veranderen? Emotie speelt hierbij een rol.

…wanneer het dier goed gegeten heeft, het soms uren kan duren voordat de condor weer kan vliegen?

…Hector (een Andes condor) in 2010 overleed 100 jaar oud is geworden?

…de condor niet goed kan ruiken, maar dit compenseert met erg goed zicht?

…de condor, wanneer het dier een ei of jong verliest, nog een ei kan leggen?

 

Beschermingsstatus – kritiek

De Californische condor is één van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. In december van 2015 leefden er 435 wereldwijd. Dat aantal is al erg laag, maar was in 1987 nog veel lager; ongeveer 22. De oorzaken van het verdwijnen van deze prachtige vogel zijn talrijk; loodvergiftiging, stroperij, hoogspanningskabels en het verlies van zijn natuurlijke habitat. Doordat deze reus zich traag voortplant, is het dier extra kwetsbaar wanneer de aantallen teruglopen. Het herstel gaat daardoor ook erg traag.

 

De overheid van de Verenigde Staten heeft in 1987 drastische maatregelen genomen om dit dier te redden. Alle wilde condors werden gevangen om ze in gevangenschap voort te laten planten. Vanuit gevangenschap zijn er vervolgens weer dieren in het wild vrijgelaten. Dit heeft een positief effect gehad op de aantallen van dit prachtige dier.

 

Hoewel de aantallen dus weer groeien, was het kantje boord voor deze reus. We moeten echter waakzaam blijven, de populatie blijft kwetsbaar.

 

Bronnen

http://www.defenders.org/california-condor/basic-facts

https://en.wikipedia.org/wiki/California_condor

http://www.softschools.com/facts/animals/california_condor_facts/305/

https://www.treehugger.com/natural-sciences/condor-born-in-1910-finally-kicks-the-bucket.html

http://tenrandomfacts.com/california-condor/

http://www.nationalgeographic.com/animals/birds/c/california-condor/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *