Aandacht voor de kleintjes: bescherm de insecten

november 10, 2018

Weer goed nieuws voor onze stichting. Afgelopen weken hebben we veel contact gehad met Natuurmonumenten om te kijken of wij ze ergens in konden bijstaan. En dat kon! Wij gaan Natuurmonumenten helpen bij het beschermen van insecten. Deze kleine dieren vallen niet op, maar zijn cruciaal voor de natuur, maar hebben het ontzettend zwaar.

 

Waarom insecten?

Zoals hierboven al gesteld, vormen insecten een essentieel onderdeel van de natuur. Ze zorgen voor het bestuiven van bloemen, ruimen dode dieren op en zijn ook een belangrijke bron van voeding voor veel diersoorten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de grutto. De afgelopen 30 jaar is het aantal insecten echter met 75% gedaald. Dit brengt niet alleen de gehele natuur in groot gevaar, maar ook de mensheid. Vooral de toename van intensieve landbouw vormt een grote bedreiging voor insecten.

 

Hoe gaan we de insecten helpen?

Samen met natuurmonumenten en lokale boeren hebben we als doel om landbouwgebieden insectvriendelijk te maken. We willen insecten dus meer ruimte geven. Eén specifiek project waar we in investeren, bevindt zich op het landgoed Velhorst in de gemeente Lochem. Hier bevindt zich een boomgaard van 1.600 m2, waar momenteel weinig bloemen groeien. Komende weken willen we hier bloemzaad zaaien, zodat volgend jaar een heuse bloemenzee ontstaat. Die bloemenzee moet insecten aantrekken en voorzien van voedsel en schuilplaatsen. Op deze manier hopen we de lokale natuur een impuls te geven. Voor dit specifieke project, hebben we €1.000 aan donaties nodig.

Mogelijk dat later vergelijkbare projecten volgen.

 

Doneren?

Mocht u zelf ook een bijdrage willen leveren aan dit project? Dan kunt u een donatie doen aan onze stichting. Kijk op deze pagina voor informatie over hoe u kunt doneren.