Lezing: de biologische holocaust
De natuur is prachtig, maar hangt aan een zijden draad. Met deze lezing vertellen we op een leuke, maar ook confronterende manier over het belang van natuurbescherming.
Lezing: de biologische holocaust
Dr. E.O. Wilson, een invloedrijke onderzoeker aan de universiteit van Harvard, waarschuwde ons al in 2014. Volgens hem streven we af op een “biologische holocaust” die net zo verwoestend is als het uitsterven van de dinosauriërs. Hij riep op om de natuur veel meer ruimte te geven.
Dat klinkt als een enorme bedreiging, maar alle tekenen wijzen wel die kant op. Ook de Verenigde Naties rapporteerden in 2019 dat het verdwijnen van natuur in een steeds hoger tempo plaatsvindt. Deze conclusies komen uit een rapport wat is geschreven voor 145 expert schrijvers uit 50 landen en put informatie uit ruim 15.000 wetenschappelijke- en overheidsbronnen. Met andere woorden; het probleem bestaat en is omvangrijk.
Ruim 1 miljoen planten en dieren worden met uitsterven bedreigd. Sinds 1970 is ongeveer 60% van de dieren op aarde verdwenen. Per jaar worden ongeveer 100 miljoen haaien gedood. Per 10 verdwijnt 25% van de insecten op aarde. 80% van de afname in biodiversiteit wordt veroorzaakt door het verdwijnen van habitat. Dit zijn harde cijfers die, als het om de mens, gezondheid of economie ging tot harde maatregelen zouden leiden.
Hoewel in 2010 190 lidstaten zich hebben gecommitteerd aan een aanvalsplan, bleek in 2020 dat geen van de gestelde doelen is behaald. En dat is zorgwekkend. De mensheid wil wel, maar toch ook weer niet.
Waarom een lezing over natuurbescherming?
Zoals uit bovenstaande stuk blijkt, is het van groot belang dat we aandacht blijven vragen voor het beschermen van de natuur. Doen we niets en gaat de natuur verder ten onder, dan zal dit ook de mensheid hard raken. Alleen gedragsverandering van de mens kan de natuur uiteindelijk redden en uiteindelijk ook onze maatschappij redden
We zullen andere keuzes maken qua dieet, welvaart op een andere manier definiëren, andere prioriteiten stellen en het leven in het algemeen anders waarderen. Met behulp van deze lezing vragen we hier aandacht voor.
Laten wij de generatie zijn die het verlies in biodiversiteit een halt toeriep.
Wat kunt u van ons verwachten?
Tijdens deze lezing proberen we op een krachtige manier aandacht te vragen voor het beschermen van de natuur. Dit doen we door:
- een duidelijk beeld te schetsen van de problemen waar de natuur mee te maken heeft.
- de waarde te schetsen die de natuur voor de mens heeft.
- voorbeelden te geven van succesvolle initiatieven om de natuur te beschermen.
- tijdens de lezing de goede balans te vinden tussen het delen van zorgen en optimisme over de toekomst.
- praktische tips te geven wat een ieder kan doen om de natuur te helpen.
- ook een stuk humor toe te voegen.
We zullen ook even stilstaan bij het verhaal van onze stichting. Hoe we het succes van bedrijven koppelen aan het succes van de natuur. Hoe iemand een rol kan vervullen in natuurbescherming, zonder bioloog of ecoloog te zijn. We proberen mensen hiermee te inspireren.
Waarom kiezen voor ons?
- De volledige opbrengst investeren we in het beschermen van de natuur!
- Voor onze dienstverlening krijgen we goede recensies; gemiddeld een 9.
- We doen ons werk met plezier en humor.
Wat kost het?
Deze lezing is gratis. We vinden het belangrijk om aandacht te kunnen geven aan het belang van natuurbescherming. Vrijwillige donaties zijn natuurlijk altijd welkom.
Eventuele donaties gaan voor 100% naar het beschermen van de natuur. Bekijk hier de projecten die we steunen met de donatie.
Omdat Stichting Knowledge for Nature de ANBI status heeft, is dit bedrag aftrekbaar bij de belastingdienst.
Over de adviseur
Werner Bijlsma is een ervaren organisatieadviseur met als specialismen; leiderschap, procesmanagement en kwaliteitsmanagement. Hij heeft ruime ervaring als leidinggevende en staat bekend als een mensgerichte en gewaardeerde manager. Daarnaast heeft hij verschillende organisaties in diverse branches geadviseerd op het gebied van procesmanagement, procesverbetering (LEAN six sigma) en kwaliteit (ISO 9001:2015). Hij is analytisch sterk, een procesdenker, sterk op de relatie en een groot natuurliefhebber.
Voor meer informatie verwijzen wij graag naar zijn LinkedIn profiel.