Coaching: de basis van leiderschap

Deze één op één coaching is bedoeld om toekomstige of startende managers een aantal bruikbare handvatten te geven die hen helpt wanneer ze de eerste stappen zetten in het vakgebied leiderschap. De training omvat 7 sessies, waarbij zowel theoretische concepten als de praktische kant van leidinggeven de revue passeren.

Werner Bijlsma (coach & adviseur)

Coaching in leiderschap

Leiderschap. Je kunt een bibliotheek vullen met boeken over alleen dit onderwerp. Het onderwerp is veel ouder dan de weg naar Rome en is voor zowel de mens als veel dieren een sleutel tot succes. Van Caesar die Gallië veroverde, naar een olifant matriarch die haar kudde naar vers water leidt, tot Steve Jobs die met Apple de wereld veroverde. Allemaal prachtige voorbeelden van hoe leiderschap een verschil kan maken. En alle organisaties op aarde zijn voor hun succes in belangrijke mate afhankelijk van goed leiderschap. Maar wat is nou een goede leider? En hoe word ik zelf een goede en gewaardeerde leider? Dat zijn vragen die ik met jou ga beantwoorden. Jouw persoonlijkheid en kwaliteiten zijn hierbij het uitgangspunt. We kijken naar een aantal waardevolle theoretische modellen over leiderschap die jou handvatten geven. Maar we gaan ook kijken naar een breed scala aan praktische tips die jou gaan helpen in de dagelijkse praktijk. Alles om jou (en je team) te helpen mooie stappen te zetten.

Hoe werken we?

Om jou te helpen met het ontwikkelen van je eigen leiderschapsstijl, doorlopen we 7 sessies van ongeveer 1,5 uur. Tussen twee sessies zit een periode van 2 weken, zodat je het geleerde kunt overdenken en in de praktijk kunt oefenen. Na elke sessie krijg je een kleine opdracht mee Na de kennismaking kennen de sessies een paar vaste punten; een terugblik op de laatste weken en eventueel het bespreken van de opdracht, het inhoudelijke gedeelte en een vooruitblik op de komende weken.

Voorbereiding

Voor we beginnen met het coachingstraject, is het voor mij belangrijk om je te leren kennen. Daarom zal ik je vragen een aantal formulieren in te (laten) vullen. Dit helpt ons om inzicht te krijgen waar je kracht ligt en waar je potentie zit.

Sessie 1: Kennismaking

De eerste sessie staat vooral in het teken van een kennismaking. Wie ben jij? Wie ben ik? We gaan ook door de formulieren lopen die je hebt ingevuld. Vanuit daar gaan we samen kijken waar je sterke kanten liggen en wat je leerdoelen zijn voor dit traject.

Sessie 2 & 3: Theorie achter leiderschap

Tijdens de tweede en derde sessie gaan we een paar interessante theoretische modellen over leiderschap bespreken. Het doel is om je wat nieuwe inzichten te geven over leiderschap. Dit verbreed niet alleen je kennis over leiderschap maar kan je ook waardevolle inzichten geven over jezelf en de mensen om je heen.

Sessie 4 t/m 6: Leiderschap in de praktijk

In de sessies vier tot en met zes gaan we leiderschap meer vanuit de praktijk behandelen. Denk bijvoorbeeld aan beoordelingsgesprekken, het aannemen van mensen, moeilijke gesprekken of analytische vaardigheden.

Sessie 7: Afsluiting en afronding

En tijdens de laatste sessie kijken we terug op de afgelopen weken. Wat heb je geleerd? Wat vond je lastig? Tevens ontvang je je persoonlijke rapport. In dit rapport staan de belangrijkste zaken die we hebben besproken. Zo kun je dit later nog rustig eens teruglezen.

Tot slot

Dat het coachingstraject naar sessie 7 afgelopen is, betekent niet dat alles gereed is. Met jouw goedvinden hebben we zo nu en dan nog even contact om te kijken hoe het gaat of als je vragen hebt. Ook hebben we na 3 tot 6 maand nog een keer uitgebreid contact om terug te blikken.

Wat betaal ik voor dit coachingstraject?

Voor dit coachingstraject (7 sessies) vragen wij een donatie van €950,00. Aangezien wij de ANBI status hebben, is dit bedrag aftrekbaar bij de belastingdienst. Dit is inclusief een persoonlijk leiderschapsrapport en andere stukken die je van mij krijgt. Deze kosten zijn wel exclusief eventuele persoonlijkheidstesten die in overleg afgenomen worden. De volledige opbrengst van dit coachingstraject investeren we in de aanleg of bescherming van de natuur. Zie onze projectenpagina voor meer informatie.

Wat vonden onze opdrachtgevers van deze training?

- 'Werner is hét voorbeeld voor velen als het gaat om leiderschap...Door zich tussen zijn medewerkers te bewegen en er voor hen zichtbaar te zijn, staat hij als manager en als persoon hoog aangeschreven bij nagenoeg alle medewerker op de vestiging'. - Regiomanager VolkerWessels Telecom